top of page
Search
  • Writer's pictureAgi Jusztin

Mi a flavonoid? A flavonoidok és az antioxidánsok bemutatása

Updated: Oct 25, 2020

Sokszor olvashatsz a "szabadgyökök és az antioxidánsok küzdelméről". Most igyekszem érthetően összefoglalni az antioxidánsok, azon belül is a flavonoidok szerepét.A flavonoidok a növényekben, zöldségekben, valamint különböző egyéb növényfajtákban jelen lévő polyfenolon vegyületcsoport, amely ezek alapfunkcióiért felelős, mint például pigmentáció, beporzás, az UV-sugárzás és kórokozók elleni védelem.


Hosszú évek kutatásai során egyre világosabbá vált, hogy a favonoidok szerepe az egészségmegőrzésben vitathatatlan. Többek között az alábbi pozitív hatásuk került kimutatásra:


- antioxidáns hatásúak, képesek befogni a szabadgyököket,

- részt vesznek az immunrendszer erősítésében,

- allergia- és asztmaellenes hatásuk van,

- vírus- és baktériumölő hatással bírnak,

- májvédő funkciójuk van,

- a hajszálerek rugalmasságát képesek befolyásolni (ezt már Szent-Györgyi Albert is kimutatta).Hogyan hat az antioxidáns? Itt a folyamat dióhéjban.


1. Tápanyag égetés

Az "étkezés" szervezetünkben sejtszinten is zajlik. A sejtek oxigén segítségével tápanyagot égetnek el az energiatermelés során.


2. Páratlan oxigén

Ki hinné, hogy a "szingli" oxigén okozza a bajt? Az energiatermelés során felszabadulnak páratlan elektronú oxigén atomok, melyek könnyelműen kapcsolatba bonyolódnak, azaz reakcióba lépnek bármelyik szembe jövő sejttel.


3. Védekezés

A szervezet tudja, hogy ebből még baj lehet, ezért egy glutation nevű anyagot termel, mely képes reakcióba lépni a páratlan oxigén atomokkal, így lefoglalva azokat.


4. Nem elég!

A külső környezeti ártalmak hatására (stressz, dohányzás, szennyezett levegő, táplálkozással bevitt anyagok, gyógyszeres vagy kemoterápiás kezelés, stb.) sokkal több szabadgyök keletkezik, mint amit a glutation fel tud venni.


5. Támad a szabadgyök

A párra vágyó szabadgyökök a sejtek alkotóival lépnek reakcióba, egészséges sejteket bontanak szét, ez újabb szabadgyökök keletkezéséhez vezet. A legveszélyesebb, ha a sejtmagig is eljutnak, mert így alakulhat ki a rákos daganat.


6. Jön az erősítés!

Az antioxidánsok képesek reakcióba lépni a szabadgyökökkel, ezáltal megvédik a szervezet sejtjeit a pusztulástól. Egymás hatását is erősítik, így megfelelő összeválogatásuk nagyon fontos. (Ezért állnak a Flavon termékek is tucatnyi összetevőből.)#szabadgyök #antioxidáns #flavon #flavonoid

8 views0 comments
bottom of page